Guide till 24 h i Umeå

För Vasabor och andra österbottningar är en tur till Umeå lättordnad tack vare Wasaline. Vill man stanna bara några timmar kan man bra hoppa på en dagskryssning. Då går båten lagom på lördag morgon, man hinner shoppa en del innan affärerna stänger och så går båten tillbaka på kvällen.

Vill man stanna lite längre kan man istället övernatta på något av stadens hotell och ta båten hem nästa eftermiddag. Då får man ganska exakt 24 h i Umeå. 

Vad kan man göra då?
 • Shoppa förstås. Det är huvudanledningen till att många åker. Och visst har Umeå ett bra mycket större utbud än vad som finns i Vasa. Det finns flera stora gallerior, t.ex. MVG, Up2 shopping och Utopia och så förstås massor med andra butiker. Man har ca 4 h på sig att gå genom butikerna innan de börjar stänga på lördagen.

 • Äta. Någon gång under shoppingen blir man ofta lite trött i fötterna och den där kaffekoppen skulle smaka riktigt bra. T.ex. Nya Konditoriet, Umeås äldsta café, ligger centralt och är mysigt värre. Goda bakverk har de också. Costas Café & Rostery har kaffe i världsklass. Är det riktig mat man är på jakt efter så finns många bra restauranger att välja bland. På White list, en guide till Sveriges bästa restauranger, hittar man hela 10 restauranger och caféer i Umeå, bl.a. Angelini, en italiensk restaurang, eller Gotthards Krog i Stora Hotellet. Caféerna jag räknade upp tidigare finns också med på den här listan. 

Kanske det godaste lamm jag nånsin ätit, på Costas.
 • Konst och kultur. Umeå har ett stort kulturellt utbud och det verkar alltid vara något på gång. I centrum hittar man t.ex. Bildmuseet eller, för den musikintresserade, Guitars - The museum. Gitarrmuseet har öppet till kl 18 på lördag och Bildmuseet har öppet 11-18 även på söndagar. Några km bort finns också t.ex. Umedalens skulpturpark med 35 permanenta skulpturer. Perfekt att roa sig med en lördag kväll eller en söndag förmiddag när butikerna ändå är stängda!
"Vegetation room" av Cristina Iglesias, skulpturparken. Bild lånad härifrån.
24 h i Umeå:

Kl. 12.30 anländer båten till hamnen svensk tid. En halvtimmer går åt till bussresan in till stan. Har du inga tunga väskor med dig kan du kasta dig direkt in i shoppingen, annars checkar du in på hotellet och lämnar väskorna där först. 
Kl. 13.00-13.30 är du redo att angripa butikerna. 
Kl. 15.00 börjar kaffetanden värka. Du åt förstås på båten, men en kaffekopp och kanske en bit paj lockar allt mer. Efteråt orkar du fortsätta en stund till.
Kl. 16.00-17.00 Butikerna stänger. Fötterna är trötta men du är glad över dina fynd. Dags att gå tillbaka till hotellet och vila en stund, kanske fräscha upp sig lite.
Kl. 19.00 Magen kurrar, den där pajbiten är slut sedan länge. Nu är du sugen på biff. Eller fisk. Eller pasta. Valmöjligheterna är många. 
Kl. 20.30-22.00 Mätt och nöjd i magen. Kanske går du ut på några drinkar när du ändå är på gång. Kanske pågår något intressant evenemang någonstans i närheten. Eller så låter du dig nöjas och går tillbaka till hotellet för en god natts sömn.

---

Kl. 09.00 Frukostdags. Hotellfrukostar är det bästa som finns.
Kl. 10.00 Tillbaka på rummet och väskan är packad. Ännu har du några timmar kvar. Bildmuseet öppnar om en stund. Den där skulpturparken ligger inte allt för långt borta. Kanske bara strosa runt på stan i lugn och ro?
Kl. 12.00 Dags att checka ut från hotellet och börja dra sig mot bussen.
Kl. 12.40 Bussen går
Kl. 13.30 Ombord på båten, magen kurrar lite igen. Skärgårdsbord, À la carte eller hamburgertallrik?


Kommentarer

 1. Kul att jag hittade din blogg som har en hel del med reseinlägg. Sånt gillar jag!

  I Umeå kan jag också tipsa om Lottas Krog som är populär hos många båtresenärer. Eller Balders som har bra buffé till överkomligt pris. http://www.restaurangbalder.com/

  Har man en stund över kan man också besöka Gammlia där bl.a. Västerbottens Museum ligger. http://www.vbm.se/sv/se-and-gora/utstallningar.html

  Till sist vill jag nämna Umefolk om två veckor. Folkmusikfestival med massor av musik i dagarna tre. Inte bara fiolgnäll utan mycket varierande och spännande musik. Jag skall dit! :-) http://umefolk.umeafolkmusik.se/artister

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du hittat hit! Och tack för Umeåtipsen, folkmusikfestivalen låter intressant! :)

   Radera

Skicka en kommentar