Weekendguide till Edinburgh

Ska du på en weekendresa till Edinburgh? Här kommer mina 5 bästa tips!


Vandra i Gamla stan

Att vandra runt i gamla stan är ett absolut måste. Det finns hur mycket minnesmärken som helt att se och hela Edinburgh vimlar av fantastiska byggnader, gator och gränder. Sätt åtminstone en dag på det här, men man kan lätt sätta två dagar på att bara vandra omkring.  • Ta gärna någon av de "gratis" (man ombeds lämna driks i slutet om man gillade upplevelsen) vandringsturerna i stan, det finns både mer och mindre spöklika turer att välja mellan. Edinburgh har ett mörkt förlutet med många intressanta historier att ta del av.
  •  Det finns massor av riktigt häftiga gravgårdar att besöka, annorlunda än våra med sina kryptor och mausoleer.


  • Vid toppen av Royal Mile, ovanpå den andra av Edinburghs vulkaner ligger Edinburgh Castle. Det är inte svårt att få några timmar att gå åt på slottet, och det är helt klart värt ett besök.
  • Grassmarket är ett intressant område med många små butiker och pubar. Varje lördag hålls där också Farmers Market där du kan köpa lokala matvaror, street food, sötsaker och olika handarbeten och gåvor.


Bestig Arthurs Seat


Arthurs Seat är namnet på en av de två slocknade vulkaner som finns i Edinburgh. Den ligger i Holyrood Park, i slutet på Royal Mile, och är, till mitt lokalsinnes lättnad, väldigt enkel att hitta.


Gå gärna redan från tidigt på morgonen så är där inte så mycket folk. Vandringen upp till toppen tar ca 40 min, och även om det är lite brant på sina ställen så är det ingen svårt klättring utan passar för de flesta. Utsikten över staden och naturen runt omkring är hänförande.
Shoppa i New Town

Namnet till trots är inte New Town särskilt ny, den byggdes i slutet på 1700-talet. Är det shopping du är ute efter ska du styra kosan hitåt. Här hittar du mängder av butiker längs med Princes Street.

Prova Haggis

Är du i Skottland ska du provsmaka Haggis. Den klassisk turistgrej, visst, men även den lokala befolkningen äter Haggis flera gånger i veckan. Ät den traditionellt tillsammans med rovor och potatismos eller som en pie. Känns det inte lockande alls finns massa andra goda meat pies också.


Ta en tur till the Highlands

Även om du inte åker ända ut till Loch Ness så rekommenderar jag ändå att du tar en tur ut i högländerna för att se lite mer av landskapet och naturen. Du kan antingen hyra bil själv eller välja bland ett stort utbud av olika bussturer med mer eller mindre programpunkter. Båda har sina fördelar, med bil kan du åka vart du vill och stanna var du vill. Med bussen får du en guide som kan massor om området och berättar sådant du annars kanske inte skulle få reda på, och så slipper du förstås försöka dig på vänstertrafiken..!


Kommentarer

  1. Tack för riktigt bra tips till Edinburgh! Visste inte att Arthur var en vilande vulkan?! Häftigt!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar