3 europeiska öar värda ett besök

Jag gillar öar. Jag är uppväxt vid kusten van att ha havet nära inpå. Vid vattnet kan man finna ro och kraft som på få andra ställen. Här kommer tre av mina favoritöar jag besökt hittills, vi börjar i norr och går söderut:

Island

Varma källor, små starka hästar och fantastisk natur är saker som genast dyker upp i tankarna när man hör om Island.


Denna ö i norra Atlanten har sitt alldeles egna speciella landskap. De blå bergen, de svarta lavafälten, vattenfallen och de heta källorna utgör delar av en helt unik natur. Det kanske doftar lite svavel här och där, men bor man på en plats där medeltemperaturen ligger på 12-13 grader under sommaren är det inte så illa att kunna dra nytta av de heta källorna när det kommer till uppvärmning.

För djurvänner är ju Island också hem till Islandshästen, en liten raggig ponnyras som är stark nog att bära vuxna män. Det är en robust hästras som under de 1200 år den funnits på ön anpassat sig helt till det karga klimatet. Många gånger lever de i halvvilt tillstånd i stora flockar och får själva leta upp mat och söka skydd från vädret.

Vädret, ja det är omväxlande. Det finns ett talesätt här "Är du inte nöjd med vädret? Vänta en stund." När jag var där så spenderade vi en dag med att köra omkring. Det började med mulet och vindstilla, övergick i snöstorm och sen fick vi strålande solsken, allt inom loppet av några timmar.

Det som också är fascinerande med Island är att folk här fortfarande har en stark tro på älvor och andra väsen. Det kan tyckas lustigt i våra öron, men när man ser landskapet där, med sin svarta knotiga lava, glaciärerna, bergen och vattnet, ja då är det kanske inte så svårt att tro i alla fall.

Vad kan man göra här då?

Simma i Blå Lagunen
Det varma mineralrika vattnet lär vara rena hälsokuren för huden och hjälpa mot sjukdomar som t.ex. psoriasis. Turistigt? Kanske. Men det är verkligen en upplevelse så jag rekommenderar ett bad ändå. Var dock beredda på att håret blir strävt av vattnet.


Ta en tur genom Gyllene cirkeln

 • Gejsrarna Geysir och Strokkur. Strokkur får utbrott var 4-8 minut, Geysir lite mer sällan med ett par gånger per dag.
 • Þingvellir. En gravsänka som markerar Mittatlantiska ryggen, där kontinentalplattorna möts, och som löper tvärs igenom Island. Här ligger också Islands största sjö, Þingvallavatn. Det här var också platsen för Alltinget, Islands parlament mellan 930 och 1798.
 • Gullfoss, Islands största vattenfall. Det faller i två etapper på 11 och 21 m.


Ta en ridtur på en Islandshäst 
Det finns många gårdar som erbjuder turridning och närmare naturen än såhär är svårt att komma.   Det finns hästar och rutter för alla, från nybörjare med ingen erfarenhet alls till de mest erfarna ryttarna.


Valskådning 
 Húsavík lär ha kanske världens bästa valsafari, och visst är det något utöver det vanliga att få  komma när dessa havets jättar.

Irland
Ah, denna gröna ö som för alltid kommer att ha en bit av mitt hjärta. Ytterligare en hästö, eller var annars i världen ser man skyltar vid motorvägsinfarterna som upplyser om att häst och kärra är förbjudet att framföra på där.


De flesta tänker på gröna kullar, livlig musik och Guinness när de hör Irland, och det gör de alldeles rätt i. Folket här är glada och vänliga, och skämtar gärna med glimten i ögat. Maten är väl som engelsk mat är mest, men gillar man pubmat och mustiga köttgrytor som fått koka i mörk Guinness har man kommit alldeles rätt.

Även här lever myter och legender och många tror fortfarande på älvor. Här och var syns ensamma träd i landskapet, s.k. fairy trees, och dessa får man inte skada eller hugga ner. Så nyligt som 1999 så försenades bygget av en motorväg just på grund av att ett av dessa träd stod i vägen. Sist och slutligen fick motorvägen dras om och kunde öppnas nästan 10 år senare än det var tänkt.

Man har två officiella språk, engelska och iriska, och även om iriskan idag börjat ge vika för engelskan finns det fortfarande områden där den iriska kulturen och språket starkt lever kvar.

Vad göra:

Cliffs of Moher.
120 m över havet sträcker sig Irlands mest välbesökta klippor. Utsikten är fantastisk och det är svårt att få nog av landskapet när man vandrar på den smala stig som ringlar sig längs med klippkrönet. Folk går nära kanten, men vår busschaufför bad oss vara försiktiga och hålla oss på den nya säkrare gången. En vindpust som gör att du tappar balansen, eller om du plötsligt halkar i leran kan i värsta fall göra att du faller. Ändå är det svårt att hålla sig från just den smala leriga stigen...
Det finns många företag som kör turer hit, från Galway eller ända från Dublin, och många gånger kan man också göra en hel dagstur i området och även se det unika karstlandskapet i Burren.Trinity College och Old library i Dublin
Gillar man böcker är ett besök här ett absolut måste. Trinity College grundades 1952 av Drottning Elizabeth 1 och här finns det storslagna Old library där bl.a. Book of Kells förevisas. Book of Kells är en mycket vackert illuminerad bok, en latinsk avskrift av evangelierna som skapades av munkar runt år 800. Till skillnad från de flesta museerna i Dublin kostar det ca 10 € att gå in här, men det är det absolut värt.


Temple Bar
Detta område i Dublin är mest känt för sina pubar och sitt nattliv. Gatorna är vackra och kullerstensbelagda och området har en äldre känsla än resten av staden. Ströva gärna genom här och njut av gatumusikanterna och nattlivet. Jag rekommenderar dock att du går lite längre bort om du tänkt slå dig ner på en pub för en lugn kväll. Bra live musik, mindre folk och billigare priser hittar man om man bara orkar gå något kvarter bort.


Folk spontandansar mitt på gatan i Temple Bar-distriktet.Paxos


Den sista ön
är mindre, och varmare än de andra två. Vi befinner oss nämligen i Grekland. Denna pärla är rätt okänd ännu, men från sommaren 2016 lär Apollo börja ordna charter hit. Det har tidigare varit lite krångligt att ta sig hit, men många åker på dagsutflykter från det mer välkända Parga på fastlandet.
Turistbåtarna lägger ut från Parga

Ön är liten, endast 2000 invånare, och befolkningen livnär sig på turismen, fiske och olivodling. Enligt legenden så skapade Poseidon Paxos genom att hugga av en bit av ön Korfu med sin treudd, så att han och hans fru skulle få lite lugn och ro. Och lugn och ro hittar man verkligen här. Det finns bara tre städer,  eller byar, Gaios, Lakka och Loggos, varav Gaios är den största.


Här kan man njuta av den grekiska maten, solen och det klara vattnet. Känner man för lite mer motion kan man vandra i den vackra naturen.

Stränderna är små och steniga, vissa rätt svåråtkomliga. Istället kan man sätta sig på någon av de badbåtar som avgår från hamnen i Gaios. De tar en till de bästa stränderna, varav en del finns på grannön Antipaxos eller till sevärdheten Blue Cave. Båtarna kör ända in i grottan och parkerar där så är det bara att hoppa i i det djupblå vattnet.

Blue Cave

Kommentarer

 1. Island är grymt! Jag älskar Island och har till och med bott där ett år. Och på tal om öar så bodde jag på en ö utanför Island då, Hemön ;) Andra grymma öar i Europa är Korsika, Sardinien, och Brac och Hvar i Kroatien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Island är ett av de ställen jag absolut ska tillbaka till någon dag. Korsika har jag alltid velat besöka och Färöarna står också högt på listan :)

   Radera
 2. Island skulle verkligen vara intressant att se! :) Har inte varit på så många öar själv faktiskt, typ Gotland, Madeira och Teneriffa...? Jag tror listan tog slut där faktiskt..! Ja, nån liten holme i Stockholms skärgård och i Finland också, om det nu räknas :D

  SvaraRadera

Skicka en kommentar