Battle of Hastings 2016

År 1066 tog vikingatiden officiellt slut i och med att den engelske kungen Harald Godwinson besegrade rädande vikingar vid Stamford Bridge. Bara några dagar senare attackerades England igen av Vilhelm Erövraren och ett stort slag ägde rum på Senlac Hill i Battle, Hastings. Godwinson föll, enligt historierna av en pil i ögat, och trots att det från början såg ut som att engelsmännen skulle segra, vann Vilhelm och normanderna och ändrade Englands historia för alltid. 

Det är tack vare den här segern som Englands språk och kultur ser ut som den gör idag. Ett ganska viktigt slag med andra ord, och English Heritage ordnar numera varje år ett historiskt återskapande av slaget. I år var det dessutom 950-års jubileum av slaget, och vi var där!

Battle of Hastings 2016. Bild: https://www.facebook.com/1066March/

Nåväl, efter alla bekymmer för att ens ta oss till England, vaknade vi tidigt på fredag morgon och hoppade på tåget från Robertsbridge till Battle. 


Battle är en liten mysig stad ca 8 km utanför Hastings, och har fått sitt namn efter Battle Abbey, ett kloster som grundades 1095 till minne av slaget, och själva slaget.
Centrum av Battle

Battle Abbey
Väl innanför portarna möts vi av det historiska lägerområdet som breder ut sig, och av ljudet av galopperande hästar. Det normandiska kavaleriet övar för fullt, och det är en mäktig syn!

Normandernas tältläger i förgrunden, Saxernas läger skymtar i bakgrunden
Normandiska kavalleriet övar inför slaget
Efter registrering möter vi upp våra engelska vänner från föreningen Dragon Shields, och får för första gången tumma de fantastiska sköldar de tillverkat åt oss. Allt annat tog vi med från Finland, men just sköldarna är lite väl skrymmande att ta på flygplan...


Sedan var det bara att ta på sig hjälm och brynja och bege sig till slagfältet för fredagens träningsrunda. Det var ett utmärkt tillfälle att få bekanta sig lite med andra grupper som skulle vara med i slaget, och få en chans att se vilka olika tekniker de olika grupperna använder sig av och vad man kan förvänta sig av dom. 

Fredagens träning, detta är bara en bråkdel av de kämpar som sen var med under lördagens och söndagens slag.
Sen var det då dags för the real deal på lördag. 1100 kämpar drabbar samman och luften fylls av pilar och marken skakar av hästhovar. Krigsropen fyller luften och ljuded av stål mot stål klingar överallt runt oss. Jag har hållit på med den här sporten så länge att jag sällan blir nervös eller rädd, men ska jag vara helt ärlig var jag lite glad att jag stod i andra och inte i första raden när normanderna kom mot oss första gången. Det släppte dock så fort vi började på riktigt och adrenalinet tog överhanden!

Bild: https://www.facebook.com/1066hastingsbattle/?fref=ts
Fler bilder på Wolves of Faravids fb-sida: https://www.facebook.com/Faravidin-Sudet-ry-Wolves-of-Faravid-232180553483052/
Om lördagen var kul var söndagens slag ännu bättre. Hårdare, mer energi och superb stämning bland alla reenactors. Ingen i vår grupp fick några allvarliga skador, jag har en öm tå som någon trampade på redan under fredagens övning och så de sedvanliga blåmärkena förstås, och inte heller i de andra grupperna tror jag det förekom några riktigt allvarliga skador.

Youtube, Facebook och Instagram är fyllt av videor och bilder från evenemanget, det är bara att söka på Battle of Hastings om någon är intresserad, och vi har sett oss själva i flera stora tv-kanaler och tidningar som t.ex. BBC och USA Today. Trots alla problem i början har vi alla haft en helt episk resa, det här kommer vi leva länge på. :)


Kommentarer