Svansjön och champagne på Nationaloperan i Helsingfors

Applåderna rungar. Vilken kroppskontroll de duktiga dansarna har, och hur gripande de lyckas porträttera historien om prinsen som förälskar sig i en förtrollad svan... I helgen for vi ner till huvudstaden för vår första balettföreställning.

Bild: oopperabaletti.fi

Vi klev ur taxin utanför operahuset i god tid, men folk anlände redan hela tiden. Innanför dörrarna vimlade det av uppklädda människor i alla åldrar och både innan föreställningen och i pausen hördes ett ändlöst poppande av champagnekorkar. Festklädda människor skrattar, minglar och dricker mängder med champagne och cocktails kl. 2 på eftermiddagen. Alla förutfattade meningar jag kanske haft om kultureliten verkar slå in.

Vi gjorde vårt bästa för att smälta in i församlingen, och undrade leendes hur många andra som försökte göra precis detsamma. De världsvana äldre damerna med sina cocktailglas har väl säkert varit med förr? De unga paret som tar en selfie där borta, är de tro nya på det här? 

Uppe på andra våningen i operahuset dristar vi oss till att ta några bilder på oss själva också.
Så blev det till slut dags att gå och bänka sig. Belysningen i salen dimmades och orkestern, som hittills övat och stämt sina instrument tystnade. Dirigenten klev in och rev av den första applåden i salen. Hjärtat bankade förväntansfullt och vi skulle inte bli besvikna. Och all champagne och flärd? Ja sånt kan man ju vänja sig vid!


Vår romantiska weekend i huvudstaden blev precis så mysig och avslappnad som vi hoppats på. Hotellet var utmärkt, vädret fint, vi hann vandra runt en hel del och äta god mat. Det är lite spännande att riktigt turista i en stad som man ändå besöker nu som då, man kan upptäcka och återupptäcka mycket trevligt som man kanske annars förbiser. Här nedan följer ett axplock bilder och så småningom kommer en liten Helsingfors-guide ut också!

Hotellrummet med hjärtformade kuddar och allt. Vi bodde på Scandic Paasi.

Helsingfors domkyrka tidig morgon.

Ett stycke äkta make att vandra runt med. Lite mindre uppklädd här än på baletten.

Salutorget börjar vakna till liv, försäljarna för stånden färdiga för dagens försäljning.

Detta kunde vara taget i vilken Europeisk stad som helst, Helsingfors behöver inte skämmas för sin arkitektur.


Kommentarer