Snorkla med havssköldpaddor

Ett gammalt inlägg som aldrig blev publicerat, men vad gör det - att tänka tillbaka på våra härliga veckor i paradiset såhär när det är mörkt och kallt ute är inte helt fel!


Som jag nämnt tidigare gillar vi snorkling H och jag, därför var vi inte bara ut på en snorklingstur i Seychellerna utan två!


Morgonen var strålande vacker som vanligt när vi traskade ner till stranden. Vi hade nästan privattur idag, bara ett annat par skulle med på denna halvdags snorklingtur till Coco, Felicité och Sister islands. Vi hade på flera ställen sett denna tur marknadsföras som "simma med havssköldpaddor" men vi vågade inte ha för höga förhoppningar på att få se några. 


Båtfärden var lugn och skön och ganska snabbt var vi framme vid Felicité. Ön ägs av La Digue Island Lodge vilket betydde att vi inte kunde gå iland, utan bara se ön från båten, men det var ju trots allt inte själva öarna vi var ute efter idag.

Felicité, en lyxresort håller på att bygga 35 olika villas här, inbäddade och nästan osynliga i grönskan och klipporna.

Kaptenen ankrar och vi gör oss redo att hoppa i. Före vi går ner i vattnet varnar kaptenen oss dock för att simma för långt åt ett visst håll då starka strömmar lätt kan svepa iväg oss. Vi tar det säkra före det osäkra och håller oss borta från det strömma stället.


Istället börjar vi snorkla längs med ön och njuter till fullo av det häftiga landskapet som öppnar upp sig under ytan. Om vi gillade snorklingen vid St Pierre är det inget mot det här! Massor av välmående koraller och färgstarka fiskar så långt ögat kan nå.


Kaptenen låter båten hela tiden driva sakta med strömmen (åt det säkra hållet) och vi får snorkla efter i egen takt. Plötsligt när jag kommer upp för att hämta luft så pekar kaptenen ivrigt mot något i vattnet bara några meter ifrån mig. Vi har hittat vår första havssköldpadda!


Den är så vacker! Och nyfiken! Det var nästan svårt att få bilder av den för den ville komma så nära hela tiden att man blev tvungen att simma undan för att få den i bild, och inte riskera ett tjuvnyp av den starka näbben - även om den såg vänlig ut.


Så graciösa, helt olik sina landlevande släktingar. Det såg nästan ut som den flög i vattnet, och efter att ha makligt simmat omkring vid ytan och hämtat luft en lång stund försvann den plötsligt ner i djupet igen i snabb fart. Redan här var vi mer än nöjda med vår snorklingstur.

Efter att ha snorklat en timme ungefär var det dags att klättra ombord igen och bege sig vidare mot Coco och Sister Islands. På ena sidan båten, åt det håll vi är på väg är det fortfarande soligt och fint, men bakom oss är vädret inte längre lika vackert. Vi skrattar lite och konstaterar det är tur vi inte är på La Digue idag, för där ser det inte muntert ut just nu!

Här är det soligt och bra, även om lite moln dykt upp.

Åt andra hållet, mot La Digue åt, är det inte lika muntert.
Ölandskapet är så vackert här, med gröna branta öar och den ena häftiga granitformationen efter den andra.


När vi närmar oss Sister börjar molnen komma i kapp, men vi hoppar glatt i igen.


Även här är korallerna och fiskarna verkligen något extra. Fiskarna och sjöborrarna kommer i alla storlekar, från små och söta till så pass stora att man inte vill dyka allt för nära.

Plötsligt ser vi något stort röra sig på botten av en djup sänka och vi dyker ner så långt vi orkar för att kika närmare. En stor rocka!

På något grundare vatten ser vi plötsligt något som först ser ut som en lustigt formad sten. När stenen börjar simma mot mig inser jag dock att det är vår andra havssköldpadda som kommer för att ta sig en titt på oss. Den här var äldre, med en del alger på skalet, och om möjligt ännu vänligare än den förra. Den tittade noga på oss, var ner till bottnen igen några gånger bara för att komma tillbaka till oss, innan den makligt svävade iväg. Mäktiga möten måste jag säga!


Efter ännu en god timmes snorkling klättrar vi trötta men nöjda upp i båten. Det har börjat regna på oss nu och sötvattnet som mötte saltvattnet gjorde sikten lite grumlig på slutet, men vi har fått se mer än vi kunnat drömma om.

"Never ending snoooooooorkling..." Kaptenen stämmer upp i en mycket falsk version av Neverending Story medan vi ger oss iväg hemåt. Väl iland är vi genomblöta och för första gågen på Seychellerna nästan lite kalla - men bara nästan.

Gillar ni snorkling och befinner er på Praslin eller La Digue ska ni inte missa den här turen! Åker ni inte dit medan El Nino pågår så regnar det säkert inte lika mycket på er heller. O;)

Kommentarer

Skicka en kommentar