Resa till Afrika - nödvändiga förberedelser

Gula febern-vaccinet - check...
Malariamedicinen - check...
Pass och visum - check.Här sitter du nu och drömmer om brännande sol på den öppna savannen. Men har du allt i skick? Två veckors runtresande i Kenya kräver nämligen sina förberedelser.

Redan i våras när det blev klart att jag skulle följa med på den här resan fick jag vackert ringa hälsocentralen och be om att få en spruta. Gula febern är inte att leka med, och vaccinationsbeviset ska vara med när du ska resa in i landet. Twinrix hade jag redan från förr, men ska du till Afrika och inte är vaccinerad mot hepatit är det bäst att du tar dessa sprutor också.

När resan närmar sig är det bara att ta och ringa till hälsocentralen igen, den här gången för att få recept på malariamedicin. Här är det viktigt att meddela i vilka områden du kommer att röra dig - det finns olika typer av malaria och olika mediciner så det är viktigt att du får rätt medicin. Vi fick Malarone, som vi började ta ett dygn före resan och sedan åt ett piller om dan även veckan efter hemkomsten. En annan typ som mina föräldrar fått förr ska bara tas en gång i veckan men då börjas med tidigare och fortsättas med längre efter att du kommit hem.

Passet måste såklart vara i skick. När det gäller resor till Kenya ska det vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten, så kolla giltighetstiden noga och skaffa nytt om det snart går ut.

Visum krävs också för att komma in Kenya och här höll vi på att tabba oss. Tidigare har man kunnat ansöka om visum på flygplatsen när man anländer till landet, men nu har man ändrat system och visumet ska ansökas om elektroniskt på nätet före resan. Här finns ansökningsblanketten. Enligt hemsidan kan det ta upp till 9 dagar att få ansökan godkänd, och det var här vi började bli nervösa. Vi hade nämligen missat de ändrade bestämmelserna och upptäckte det av en slump en och en halv vecka före resan. Nå, de var snabba som tur var och vi fick våra visum med en vecka till godo.
För att få visumet kan du behöva sända in kopior på dina biljetter, hotellbokningar, resplaner och/eller kontaktpersoner. Du behöver också ett nytaget passfoto, vilket enligt sidan ej får vara samma som du har i passet.

När allt det här är i skick återstår inte så mycket annat än att packa!  Kommer säkert göra ett skilt inlägg om det, vad som är bra att ha med, vad som är onödigt och en lista som i alla fall hjälpte mig lite grann.

Kommentarer