Hjälparbetet i Kenya - Nairobi

Så, som tidigare nämnts har jag har just kommit hem efter två veckor i Afrika. Ingen vanlig semesterresa den här gången, även om vi hann turista lite grann också, nej den här resan gick i hjälpandets tecken. För mina föräldrar och min syster var det tredje resan till Kenya, första för mig.

Bye bye Finland!
Lördagen 3 oktober satte vi oss i bilen och körde ner till Helsingfors. Första planet gick till Istanbul och sedan fick vi vänta några timmar på nästa flyg till Nairobi. Vi anlände 8-tiden på söndag morgon. Här skulle jag nu spendera två veckor som del av The Finnish X-ray Team. 

Vårt arbete gick ut på att dels se till att olika donationer från bl.a. Rotary, Adra och olika privatpersoner (sjukhusmaskiner, medicinsk utrustning, kläder och rehabiliterings- och träningsutrustning) kom fram till rätt instanser, och dels på att installera en del av utrustningen på plats.


Redan i somras skeppades en container iväg till Mombasa med alla donationer från Finland och den väntade nu på oss i Nairobi. Det första vi fick göra var att gå genom den och kontrollera att inget saknades och sedan börja organisera sakerna. Mycket skulle hit till CKCs nya sjukhus i Nairobi. 

Nya sjukhuset
Nuvarande kliniken
Den nya sjukhusbyggnaden hålls fortfarande på att byggas, och ska så småningom ersätta den lilla kliniken. Hit skulle bl.a. en strålbehandlingssimulator som kan användas både till röntgen, strålning och datortomografi. Eftersom installationen av den tar sin tid var det viktigt att arbetet kom igång snabbt.


Först behövdes ett hål tas upp i golvet i rummet där maskinen skulle installeras, den är väldigt tung och behöver en ordentlig grund. Sedan skulle grunden gjutas och ramen för maskinen lyftas i golvet och gjutas fast. Allt arbete skedde för hand, men undan gick det ändå när något väl började hända. Dessutom fick dörren breddas, hålet var först för smalt för att få in de stora maskindelarna.

Det var mycket som skulle bäras, lyftas och transporteras den första veckan. De afrikanska kvinnorna var positivt förvånade över att vi kunde arbeta så bra, de trodde att de bara var de, de afrikanska kvinnorna, som var vana vid kroppsarbete..! Många gånger lämnade männen att bara stå och titta på och när någon kom och frågade varför de inte hjälpte till kunde de svara med ett hjälplöst "Jamen titta på dem, de behöver inte oss!" Nåja..

När ramen till maskinen väl var gjuten behövde cementen få härda en vecka, så då passade vi på att åka på safari i Masai Mara över veckoslutet och veckan därpå styrde vi färden mot de västliga delarna av Kenya och sjukhus i Kendu Bay och Kisii, men mer om det i ett senare inlägg. Vi hann också turista lite under den första veckan i Nairobi men det får ni också läsa om i ett skillt inlägg, så stay tuned! :)

Kommentarer

  1. Hur går man egentligen tillväga för att få åka på en hjälparbetesresa? :) Jag tycker det skulle vara en härlig upplevelse, dock skulle jag ju i dagsläget behöva nåt typ av finansiellt stöd för att kunna genomföra det... :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan verkligen rekommendera det, sån känsla av att kunna bidra med något! Bästa sättet är att hitta någon organisation, gärna från eget land och som då har verksamhet någonstans du vill åka. Ett annat tips är att försöka få sponsring, t.ex. min syster fick sina flygbiljetter sponsrade av Rotary. Kommer att skriva ett längre inlägg om detta senare, men här var nu lite tips!

      Radera

Skicka en kommentar