Julstämning i Tallinn

Medan jag var till Sverige förra helgen passade Hampus på att åka till Estland, eller var det kanske tvärtom? ;)

Nåja, här kommer i alla fall lite julstämning från gamla stan!


Den traditionella julmarknadenTallinna Jöuluturg, äger i år rum 18.11.2016 - 07.01.2017 och har öppet mellan kl 10 och kl 19. Förutom tomten och hans renar hittar man här en enorm julgran i mitten av Rådhustorget och runt den mängder av små julstugor där du kan shoppa fint hantverk som stickade mössor och vantar och andra prydnadsföremål, mycket gjort av ljuvligt doftande en-trä. Till salu finns också estnisk julmat och olika värmande drycker. Under helgerna uppträder dans- och sånggrupper från hela Estland också här. 

Redan här får man sagokänslor, porten till gamla stan ,med sina tinnar och torn, är helt magisk

Och de doftande blombutikerna som kantar gatan gör inte saken sämre.


Att Tallinn är en medeltida stad är det ingen fråga om, i gamla stan strosar man längs med gamla kullerstensgator kantade av medeltida kyrkor, ståtliga köpmanshus och gamla lagerlokaler. Den medeltida restaurangen Olde Hansa är välkänd, men det finns även många andra att välja mellan! Facklor och ljus brinner över allt och bidrar till stämningen.


Julmarknaden hålls som sagt på Rådhustorget mitt i gamla stan, och här känns det verkligen som om man är mitt i en julsaga. Facklor och ljusslingor överallt, den mäktiga granen i mitten och så ljudet av glada människor, trevliga försäljare och doften av trä, ull, glögg och rostade mandlar. Allra vackrast är marknaden i skymningen när alla ljusen lyser upp torget. 


Om jag är lite avundsjuk? Svar ja. Umeå var inte riktigt så julpyntat ännu som jag hade trott det skulle vara, i alla fall inte om man jämför med Tallinn här.  Jag får i alla fall trösta mig med att vi säkert hade en lugnare och roligare resa i alla fall, och vi julade till det rätt ordentligt på söndagen med glögg, pepparkakor och julfilm. Hampus var egentligen bara i Estland på en jobbresa med väldigt hektiskt schema, men kul att han i alla fall hann strosa lite på julmarknaden!

Kommentarer

 1. Mysigt med julstämning! Det var längesen jag var i Tallinn. Kan tänka mig att åka dit igen! Idag åker vi till Prag på julmarknad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter härligt! Jag själv får nog nöja mig med den lokala julöppningen istället :p

   Radera
 2. Himla fint! Tallinn klär verkligen i julskrud.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar