La Digue

Kaptenen saktar ner båten och pekar och säger något snabbt på franska. Plötsligt skär delfinfenor vattenytan en bit framför oss. En god stund får vi njuta av de lekande delfinerna, sedan försvinner de och vi fortsätter.


Vi är på väg till La Digue, Seychellernas fjärde största ö och den minsta bebodda. Det går färjor över hit från Praslin, men redan nu är vi glada över att vi valt en mindre båt.
I hamnen får vi varsin cykel till förfogande. Det finns bilar på La Digue, men cykeln är det vanligaste fortskaffningsmedlet både bland turister och ortsbor. Ön är liten, så på 3-4 h kan man lätt cykla runt hela. Vi känner oss dock inte så hurtiga utan tar sikte på Anse Source d'Argent, La Digues mest berömda strand, en av världens mest fotograferade stränder.


Stranden finns på L'Union Estate, ett parkområde som man måste betala en liten summa i inträde till men där man kan se bl.a. vaniljplantager, ko-drivna kokosoljekvarnar, det gamla plantagehuset och gravgården med de ursprungliga nybyggarna på La Digue.

Vädret har varit strålande tills nu, men vi hinner bara in genom portarna till  L'Union Estate så öppnar sig skyarna i en av de kraftigare regnskurarna vi var med om. Vi tar sikte på ett öppet tak längre fram, men är genomblöta på den korta stund det tar. 

Skrattande svänger två lika blöta killar in under samma tak och hälsar glatt. Här får jag känna mig lite som en creepy stalker, eftersom jag läst Ladies Abroads La Digue-inlägg känner jag genast igen dem. De var påväg till jobbet, strandbaren på Anse Source d'Argent och bjöd glatt dit oss innan de cyklade iväg så fort regnet såg ut att lätta. Vi följde samma exempel men fick hastigt söka skydd igen då en ny skur kom. Vi dyker in under första bästa tak och inser att vi hamnat bredvid samma killar igen!


Själva stranden var fantastisk vacker med sina klippformationer. Tyvärr var snorklingen inte den bästa här, vattnet var för grunt och det var för mycket sjögräs, men å andra sidan kan man ju faktiskt hållas ovanför ytan också någon gång, man ser ju faktiskt mer av den vackra stranden på det sättet!

Vädret är sådär, nu som då kommer lite lättare regn, men inte som medan vi cyklade dit i alla fall, och varmt är det ju ändå så det gör inte så mycket. När det är dags att ta sig tillbaka till Praslin så har det börjat blåsa rätt mycket och lite orolig är jag kanske med tanke på att vår båt inte är så stor. Det hisnar i magen när båten höjer och sänker sig i vågorna, men det känns aldrig farligt ändå utan faktiskt ganska uppfriskande! Flygfiskar hoppar överallt runt oss och "flyger" långt långt på vindarna. En bit ut till havs lyser en vacker regnbåge.

Vi är nästan hemma igen då båtmotorerna plötsligt tvärdör. Soppatorsk! Kaptenen ber skrattande om ursäkt, och får sig en rejäl kallsup på båtbensin när han börjar suga i slangar för att tanka mitt ute på havet, men vi är snabbt på väg igen och når den egna stranden utan fler bekymmer!

Kommentarer

  1. Vilka coola och vackra klippor!

    SvaraRadera
  2. Mysigt ställe, och vilka fina klippor! Att cykla runt hela på 3-4 timmar lät som en bra dagsutflykt! /Åsa

    SvaraRadera

Skicka en kommentar