Praslin, Seychellerna

Vår bröllopsresa blev som sagt helt super, vi kunde inte vara mer nöjda med destinationen.

Många väljer att bo på flera öar och flytta runt medan de är på Seychellerna, men vi beslöt redan i ett tidigt skede att bara bo på ett ställe. Uppbrott är ju alltid lite jobbiga och vi ville kunna riktigt slappna av och njuta när vi väl var där. Valet föll på Praslin, den näststörsta ön i Seychellerna efter Mahé.

Praslin har en yta på 38 kvadratkilometer och en befolkning på ca 6500 personer, mindre än i vår egen lilla kommun Närpes! Själva ön är bergig och otroligt grön och vacker med sina tropiska skogar. Lägg därtill till fantastiska stränder och det blåaste vatten du kan tänka dig och du kommer ganska nära paradiset.

Anse Volbert, vår vackra vita strand


Cote D'Or, mysigaste byn. Cote D'Or är det ställe på Praslin som har flest hotell, men det var lugnt ändå och inte för turistigt.
Ta sig dit:

Från Finland blir det en lång resväg, det kommer man inte från, men i slutändan är det värt varenda timme. Vi flög från Helsingfors via Paris till Mahé och hoppade sen på det sista pytteplanet för 20 passagerare ut till Praslin. För oss innebar ditresan ganska exakt 48 h om man räknar med bilresan ner och övernattningen i Helsingfors. Hemresan gick lite snabbare på "bara" 37 h.

Sista lilla planet, snart är vi där!

Inte ens en dörr in till cockpiten. 
När vi landat vände sig piloten helt sonika om och hälsade oss välkomna!

Lite halvnervöst blev det kvällen innan planet gick, då vi plötsligt insåg att hela hemresan blivit inställd. Nåja, vi hade bokat via Air France och vi hade ganska många timmar att döda i Paris så där tillbringade vi 1,5 h i en infodisk tills de fått hemresan ombokad... via Abu Dhabi! Första gången någon av oss varit på arabiska halvön, fast det nu bara var på flygfältet.

Hemresan hann börja se hotad ut en gång till under resan också, natten före vi skulle åka vaknade vi 4-tiden av världens stormvindar och regn. El Niño pågår som bäst och gör vädret väldigt opålitligt. När vi kom till flygplatsen följande morgon fick vi veta att alla plan stod stilla och ingen visste när det gick att flyga igen. Vi blev lovade en plats på första bästa flyg därifrån och sedan blev det några nervösa timmar innan vi väl fick klartecken att lyfta.

Bo:

På Praslin finns alla möjliga former av boende, allt från lyxhotell till self catering. Vi valde att bo på Mango Lodge vid Cote D'Or/Anse Volbert efter att ha sett fina recensioner på nätet. Frukost gick att få där, men vi valde self catering-alternativet och har aldrig haft så vacker frukostutsikt som den från vår balkong!

Rummet var rent och trevligt och hade allt vi kunde tänkas behöva.

Utsikten som mötte oss genast vi steg in genom dörren.

Jag upprepar - den utsikten alltså!

Fruktfatet som väntade på oss var inte så illa heller.

Äta:

Vid Anse Volbert finns flera restauranger att välja, många i anslutning till hotell. Våra standardställen blev Village du Pecheur, en mysig restaurang nere vid stranden och Da Luca, ett kreolsk-italiensk café med både glass, pizza och kreolska rätter. Maten i Seychellerna är god, men det är en fördel om du tycker om fisk! 

Lunch vid stranden, skönt att få sitta i skuggan under palmerna.

Dagens fångst serveras på alla restauranger.

Absolut bäst tyckte vi maten på Laurier var, så även om det kostade lite mer än maten på de andra restaurangerna så rekommenderar vi verkligen deras kreolska buffé. Jag är inget fan av fisk, men här åt jag bl.a. grillad barracuda som var så god så man kunde gråta!

Kocken på Laurier i full färd med att grilla barracuda, kyckling, nöt och haj.

Annars blev vi positivt överraskade av matpriserna. Vi kom dit i den tron att all mat skulle vara superdyr, eller ungefär samma som restaurangpriserna här hemma, men fullt så illa var det inte. Visst hittar man billigare mat på restauranger på andra ställen som t.ex. Turkiet, men vi blev inte ruinerade. En huvudrätt gick vanligtvis på mellan 180-280 rupier, vilket är under 20 € i alla fall. Sen är det ju klart om man börjar beställa in flera rätter och vin och så till maten så springer nog notan iväg ganska hastigt.

Hur dyrt blev det då för oss?

Flygpriser: Ca 1300 €/person från Helsingfors till Praslin
Boendekostnader: Ca 110 €/natt
Matkostnader: Ca 40 €/person/dygn

Kommentarer

  1. Vilket paradis ändå <3

    SvaraRadera
  2. Tack för fina tips...har Seychellerna på min bucket list.Vill som sagt i någotskede besöka denplatsen.Nu för tillfället blir det mycket Californien och sen älskar vi att kryssa i Karibien...men men one day så blirdet nog Seychellerna :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar